Jak vybrat správné zdravé pleny pro Vaše dítě? - testovali jsme za Vás!

Zdravím Vás s přicházejícím adventem. Taky řešíte tuhle otázku? Moje kamarádky se začaly docela slušně rozmnožovat, a tak jsem jim chtěla dát pod stromeček praktický, užitečný a zároveň maximálně přírodní a ekologický dárek. Napadly mě plenky. Opruz, který maminky asi moc nebaví vybírat na rozdíl od hraček a oblečení, ale zárověň nezbytná součást péče o dítě. Za mě teda vedou určitě plenky bez bělících látek a z přírodních materiálů, ty s co nejkratším poločasem rozpadu v přírodě. Jenomže i těch už je na trhu několik značek a jak se v tom vyznat? Protože sama už doma žádného prcka nemám a moje třicetiletá dcera se pořád nehrne do toho, aby mě udělala babičkou, poprosila jsem o testování plenek kamarádku Zuzku, která má syna Filípka, rok a půl starého. Nebo mladého? :)

Zuzka testovala plenky čtyř výrobců, všechny ve velikosti č. 4, tedy cca 7 – 16 kg.

POM: Zuzko, tak co jsi objevila?

ZUZ: Zjistila jsem, že na trhu je dnes už několik značek kvalitních jednorázových plen, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí a hlavně ke zdraví našich dětí. Podle mě každého, kdo alespoň třídí odpad, musí napadnout, jak moc konvenční jednorázové pleny zatěžují přírodu. Četla jsem, že jedno dítě „vyprodukuje“ cca 1 tunu odpadu v podobě použitých plen! A tento odpad se rozkládá asi tak 400 let. Vůbec si nedovedu představit, jak tohle naše planeta zvládne…

Koho nepřesvědčí hledisko životního prostředí, ten by měl vědět, že pokožka je největším orgánem lidského těla a lehce vstřebává všechny látky, se kterými přijde do styku. A co teprve sliznice genitálií, která je s plenkami v permanentním kontaktu? Přestože výrobci konvenčních plen uvádějí „zdravotní nezávadnost“, kdo si zkusil čichnout třeba k „pamperskám“, musí mít ihned jasno. Přirovnala bych to ke konzumaci párků – kdo jednou shlédl video z jejich výroby, už je nikdy nepozře.

Ve zkratce bych to shrnula asi takto: z běžné plenky se biologicky odbourá cca 0 – 25%, z eko plenek až 75%. Běžné plenky jsou bělené chlórem (jde hlavně o rakovinotvorný dioxin, který vzniká jako vedlejší produkt při tomto druhu bělení). Obsahují takové „ňamky“ jako ropu, latex, tributyltin (i nejmenší koncentrace tributyltinu může poškodit imunitní systém dítěte a ovlivnit hormonální systém). Obsahují 5 - 10x více superabsopčního polymeru než "zdravé" plenky a navíc jsou parfémované syntetickými látkami (takže další chemie). Žádné z mnou testovaných plenek tyto látky neobsahují, mají minimum superabsorpčního gelu a jsou vyrobeny z biologicky odbouratelných zdrojů (nejčastěji kukuřičný škrob). "Nezávislé" komerční srovnávací testy, které paradoxně financují výrobci levných chemicky upravovaných plen, obvykle nesporné výhody BIO plínek pochopitelně zlehčují a odmítají.

Samozřejmě, tyto BIO plenky jsou z hlediska ceny v nevýhodě. Jsou třeba i dvakrát dražší než komerční pleny, obsahující škodlivé chemikálie. Maminky při výběru plen vidí často jenom cenu, hledají „akční nabídky“ (a není jim divné, že jsou tyto pleny stále ve slevě.) Z čeho asi tak taková plena může být vyrobená, když nestojí skoro nic? Je to jako s potravinami. Když si vybíráme levné jídlo, bez správných nutričních hodnot, polotovary postavené na "chuťovém chemickém štěstí", nemůžeme být zdraví. Vybíráme-li pleny výhradně podle ceny a nezvažujeme-li jiná kritéria, nemůžeme se divit, že máme alergické dítě, dítě s kožními problémy, neklidné, nespavé nebo jinak nespokojené. Ale málokterou maminku napadne, že by za to mohly nést odpovědnost třeba plenky. Jsou přece dermatologicky testovány... Ano, chemikálie v nich obsažené možná (doufejme) nepřekračují normu. Kdo ji stanovil? Podle čeho? Testovali snad účinky těchto látek na dětech? Na zvířatech? Brrr! Ani dlouhodobé průzkumy a sledování, co to s naším děckem po měsících používání udělá - neexistují. Takže mám doufat, že to zrovna moje dítě zvládne bez úhony? A je vůbec možné zdraví a bezpečí našich dětí vyjádřit nějakou cenou?

POM: Dobrá, je vidět, že jsem oslovila matku, kterou toto téma doopravdy zaujalo a pustila se do jeho studia na plné pecky ????. Pusťme se tedy do jednotlivých značek. Začneme třeba francouzskou značkou BIO BABY. Jak jsi s ní byla spokojená?

ZUZ: Tohle jsou plenky, které působí jakoby tlustě, nebo řekněme nadýchaně, přesto jsou ale velice dobře prodyšné. Pokožka byla po rozbalení trošku vlhká, což může být dáno tím, že je vevnitř opravdu malinko absorbčního gelu. I když Filípek je štíhlý a vysoký, měla jsem trošku problém mu je správně napasovat, rozhodně nemohu říci, že by seděly jako ulité. I přesto však dobře držely a neprotekly. Dle výrobce jsou z 61% vyrobené z obnovitelných zdrojů a biologicky rozložitelných materiálů, jsou bez chlóru, latexu a parfémů. Za mě jedna mínus za tu trošku vlhkou pokožku.

POM: Co švédská značka NATY?

ZUZ: Tak tyhle byly v kontrastu s francouzskými plenami na první pohled velmi dobře padnoucí, dobře tvarované a nezanechávaly stopy po gumičkách.

POM: Počkej – a ty ostatní zanechávaly?

ZUZ: Skoro všechny plenky stopy zanechávají. Je to jedna z konkurenčních výhod a taky obrovský kumšt – vyrobit nejlépe tvarovanou plenku, která děťátko nikde neškrtí. Ale tohle se nedá nijak zobecnit, každé dítě má trošku jinou fyziognomii, takže to chce vyzkoušet – nám sedí jedna, jiným může sedět zase jiná plenka.

POM: Aha, a další vlastnosti NATY plen?

ZUZ: Přes den skvěle sají, jsou lehké a jemné, prodyšné, ale v noci, pokud dítě spí déle jako Filípek, nevydrží a protečou. Kdybych se rozhodla pro jejich výlučné používání, zvolila bych možná na noční použití větší velikost. Podle výrobce je  60 – 70 % celé plenky vyrobeno z biologicky odbouratelných zdrojů. Vnější plášť je z kukuřičného škrobu (velmi jemňoučký na dotyk), samozřejmě nejsou běleny chlórem, neobsahují latex, ani nejsou parfémovány. No a tyto plenky se pyšní certifikátem FSC, který zaručuje, že použitá celulóza pochází z trvale udržitelných lesů. Takže prvotřídní plenky, které ode mě dostávají jasnou jedničku.

POM: Až na to, že u dlouhodobých spáčů nevydrží přes noc… ????. Dobře a co můžeš říci o značce NAPPYNAT z Itálie?

ZUZ: Přestože jsem testovala stejnou velikostní kategorii u všech druhů, musím říci, že ty italské byly mezi plenkami velikosti 4 ty největší, což mělo tu výhodu, že dlouho vydržely. Přes den běžně přebaluji po 4 hodinách a u těchto plenek mi někdy bylo skoro líto je vyměnit, protože bylo vidět, že by ještě "nějakou nálož" snesly. Na noční použití doporučuji, skvěle padnou, dobře sají a v pohodě vydrží celou noc.

Navíc – Itálie a její spojení s módou se nezapře ani u plenek, mají hezký vzor a Filípkovi se líbí. Díky vnějšímu obalu z kompostovatelné fólie při pohybu dítěte šustí, ale tohle je slyšet jenom večer když je klid, pod oblečením přes den to vůbec neregistrujete.

Nejdřív jsem se té fólie trošku zalekla, ale protože jde o „nejnovější model“ (byly vyvinuty, myslím, v roce 2014, takže jsou relativně nové), věřila jsem, že to musí být nějaký „vytuněný“ plast. A skutečně je – představ si, že se jedná o bioplast, který se skládá z rostlinných škrobů (např. kukuřice, obilnin, brambor, cukrové řepy, cukrové třtiny). Tento materiál je čistý, přírodní, antibakteriální a i vnitřek plenky obsahuje absorpční gel rostlinného původu, což je zcela výjimečné. Takže mají navíc (kromě jiných) certifikaci VEGAN OK a co mi přijde úžasné, rozloží se v řádu několika měsíců!!! Fakt moc sympatické plenky. Dávám jedničku s hvězdičkou.

POM: A poslední značkou byly německé plenky MOLTEX. Jak dopadly?

ZUZ: Pozor, nezapomeň, že ještě nejsou poslední. V prosinci se chystám testovat mexickou značku BEAMING BABY, která má skvělou kvalitativní pověst a navíc 10% zisku společnosti je věnováno na charitu. Dám výsledky zkoušení maminkám vědět co nejdřív! No ale zpátky k MOLTEXU. Německá kvalita se nezapře. Rozhodně mohu říci, že to byla také špička testovaných plenekPerfektně sedí, fantasticky sají a vydrží celou noc. Po rozbalení není vůbec vidět, že by dítě nějakou plenu měloŽádné stopy po gumičkách, žádné otlaky. Já osobně nemám, co bych jim vytkla. Jediné, co by mohlo některým maminkám možná vadit je to, že počůraná plínka je cítit močí. Pro mne je to přirozený signál k přebalení dítěte. Nevím, zda je to způsobené menší gelovou absorbční vrstvou než u ostatních plenek, ale v tomhle ohledu je pro mne důležitější komfort dítěte, to znamená - žádné otlaky.

Výrobce uvádí, že vnější plášť je 100% biologicky odbouratelný, vnitřní vrstva přibližně z 50%. Mají certifikát FSC, jsou běleny bez použití chlóru, neobsahují syntetické parfémy ani latex. Takže tady dávám jasnou jedničku i s hvězdičkou (trošku menší než u Nappynat, ty jsou šetrnější k přírodě)-

POM: Dobře. Takže uděláme ještě cenové porovnání: Pokud maminka chce vybrat ekologické BIO plenky a hlavním kritériem je pro ni cena, pak je dobré vědět, že: v přepočtu na jednu plenku u velikosti č. 4 vychází jako nejdražší mexická plenka Beaming baby, kterou budeš teprve testovat - 14,39 Kč/kus, italské Nappynaty vycházejí 13,25 Kč/kus, na třetím místě skončily švédské plenky Naty v ceně 10,71 Kč/kus, následují německé plenky Moltex v ceně 10,30 Kč/ kus a nejlevněji vychází francouzské BIO BABY v ceně 9,66 Kč/ kus. Ostatní kritéria už záleží na každé mamině, jak moc jsou pro ni důležitá. Zuzko, díky moc, pomohla jsi mnoha maminkám a těšíme se brzy na výsledky testování mexických plenek!