Sůl nad zlato aneb není jedno, čím si posolíš svůj krajíc!

Kdo by neznal klasickou pohádku s panem Werichem, neodmyslitelně patřící ke koloritu vánočních svátků? Moudrost, jejíž poselství platí po celá staletí praví, že sůl je jedním z nejdůležitějších minerálů, potřebných pro zdravý život člověka.

Všichni si určitě vzpomeneme na slánku oné venkovanky, která byla bezedná. Ráda bych Vám poslala odkaz a doporučení na takovou mega ekonomickou a nepochybně i přírodní superpotravinu, ale nějak se mi nedaří najít výrobce. ???? Kouzelné babičky jaksi vymřely. Mám trochu podezření, že je vyhubily chemikálie, které se v současné době přidávají do potravin v čím dál tím větší míře. Řekli byste: „Ale do soli se přece nic přidávat nemusí! Je sama výborným konzervantem, takže se nezkazí.“ No, selský rozum to takto praví, a má zcela jistě pravdu. Jenomže opak je pravdou. Četla jsem někde článek, že celá naše populace trpí nedostatkem jódu ve stravě. Je to jednoduchá věc, hodit všechny do jednoho pytle a postavit na tom nějaký komerční byznys. Výrobci soli se situaci snaží populaci „ulehčit“. Aby nemusela hledat přírodní zdroje jódu, obohacují sůl jódem uměle vyrobeným. Přičteme-li další chemikálie, třeba na zlepšení sypkosti, je to fakt mňamka. Když k tomu ještě známe průmyslový způsob zpracování soli a ještě lépe když máme možnost projít celým procesem od těžby soli po její zabalení, nejraději bychom si slaná zrnka sbírali na pláži sami. Za mých studentských let platilo, že kdo byl na brigádě ve Frutě, už nikdy nejedl konzervovanou zeleninu, když viděl, co všechno se tam sype, brigádníci z drůbežárny přestali jíst kuřata atd.. (Já byla na brigádě všude, nebylo to pak jednoduché překonávat ????)

Já osobně jsem v poslední době přišla na chuť dvěma jemným a čistým himalájským solím za příznivou cenu  – himalájské soli diamantové (bílá) a himalájské soli jedlé (růžová), kterou do Čech dováží společnost Cereus.

Diamantová sůl  je gurmánská sůl jemné chuti. Je skutečným drahokamem mezi solemi. Ze všech himálajských solí má největší bioenergetickou a bioinformační hodnotu a také největší očistný vliv na lidský organismus. Je vhodná pro veškeré každodenní využití v teplé i studené kuchyni. Pro zachování nejlepších přírodních vlastností je dobré solit nejlépe před podáváním nebo na konci vaření. Je to sůl zcela bez chemických příměsí, není do ní přidáván jód, neobsahuje přípravky na zlepšování sypkosti.

Himalájská jedlá růžová sůl je jedinečná pro svůj vyvážený obsah až 84 dobře využitelných přírodních prvků, a proto dodává lidskému tělu potřebné minerální látky a stopové prvky. Je vhodná pro veškeré každodenní využití v teplé i studené kuchyni. Pro zachování nejlepších přírodních vlastností soli je opět vhodné solit nejlépe před podáváním pokrmu nebo na konci vaření. Je opět bez chemických příměsí, bez přidání jódu a neobsahuje ani přípravky na zlepšování sypkosti

Pokud potřebujete zvýšit obsah jódu ve Vaší potravě, je Kelpanka právě pro Vás to pravé ořechové. Jedná se o diamantovou himalájskou sůl doplněnou o mořskou řasu Kelp. Himálajská diamantová sůl získává díky mořské bio řase Kelp přidanou hodnotu, která Vám zajistí dostatečný příjem a vysoké využití jódu přirozeného rostlinného původu. Max. doporučená denní dávka (DDD) soli pro dospělého člověka je 5 g. V 5 g soli Kelpanka je obsaženo 85,6 % DDD jódu.I tento výrobek je bez chemických přísadneobsahuje přípravky na zlepšování sypkosti ani umělý jód.

Nerafinovaná sůl s charakteristickou výraznou chutí a vůní po vajíčkách s vysokým obsahem síry a dalších minerálů je černá sůl Kala namac. Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná při vysokém tlaku či obecně pro ty, kteří chtějí omezit solení. Vzhledem k přítomnosti síry má ještě další zdraví prospěšné účinky.
Je vhodná na vaření běžných jídel, často je využívána pro přípravu indických a dalších kořeněných pokrmů. Její pikantní chuť ocení nejen vegani při přípravě "vajíčkové" pomazánky s tofu a kurkumou. V kombinaci s orientálním kořením ji lze použít při přípravě ovocných či zeleninových čatní nebo zeleninových směsí sabdží. Je výborná na dochucení omáček či zeleninových polévek. Černou sůl Kala Namak lze kombinovat s jinou čistou či kořeněnou solí. No a vemte jed na to, že opět neobsahuje žádnou chemošku, která do ní nepatří!

Takže když to všechno sečteme a podtrhneme, fakticky není jedno, jakou sůl si nasypete do jídla. Sami poznáte ten rozdíl a to nejen chuťový. Já osobně jsem trpěla na otoky nohou, ty zmizely po měsíci používání těchto přírodních solí (čím míň chemikálií v těle, tím menší potřebu má organismus zadržovat vodu), při dlouhodobém používání se může spousta zdravotních potíží upravit či výrazně vylepšit. Vyzkoušejte sami. Já jsme si smíchala do slánky v poměru 1:1 diamantovou sůl s růžovou, protože jsme se nemohla rozhodnout, která je lepší. A funguje to výborně.

Jo a příště Vám prozradím, jak z takové soli smícháním s dalším přírodním produktem vyrobíte tu nejzdravější zubní pastu na světě!

                                                                                                                           Vaše Lenka Pomněnka