Zoubky jako perličky se zubní pastou bez chemie

Ahoj všem kdo v tomhle podivném jaře cvakáte zubama jako já! :-)
Přemýšleli jste někdy o tom, kolik konzervantů a chemických látek obsahují běžné zubní pasty? Zubaři se učili ve škole, že fluoridy jsou tou pravou přísadou pro zdravé zuby, takže  pasty s fluoridy většinou svým pacientům doporučují. Bez ohledu na výsledky některých studií, které dokazují, že dlouhodobý příjem fluoridů může ovlivnit vývoj mozku, mentální aktivitu, inteligenci a vznik pschiatrických i dalších jiných závažných nemocí. Když si přečtete knihu paní profesorky RNDr. Anny Strunecké, DrSc. a profesora RNDr. Jiřího Patočky, Dr.Sc.,  Doba jedová a začnete přemýšlet, budete zděšeni tím, co fluoridy v těle dokáží. Tento druh šoku je ovšem potřebný pro naše vlastní přežití a ochranu před degenerací mozku i těla, takže ho vřele doporučuji.
Dnes už spousta výrobců nabízí zubní pasty bez fluoridů. Kromě fluoridů některé pasty obsahují i chlór. Na jeho absenci ve svých výrobcích taktéž již v dnešní době reklamy upozorňují jako na přednost. Dohromady s chlórovanou vodou totiž jejich používání vyvolává alergické reakce. Projevem této alergie je červený kruhovitý prstenec kolem úst, který vypadá jako ekzém (já ho měla jako mladá slečna a říkala jsem mu familiárně lepra). Pamatuji se na to příšerné období, kdy jsem se styděla jít mezi lidi a co teprve políbit kluka! U nás na nymbursku to nikdo z kožních lékařů nediagnostikoval správně. Mazali mi na to tu jejich známou „pětku“. Nejdřív chlórovou mast (to se strašně zhoršilo), pak zinkovou mast (to se nestalo nic), pak calciovou mast (žádná změna) a pak antibiotickou mast (ta přišla na řadu když už to bylo v zánětu a prstenec se pokryl hnisavými boláky). Ještě měli v rukávu kortikoidy, když přijel na návštěvu můj strýček, obyčejný obvoďák z Liberecka a jen mě viděl, pravil: „ No to máš jasnou alergii na chlór!“. A poslal mě za svým známým kolegou primářem kožního oddělení do Liberce. Pan primář pochválil strýčkovu diagnózu a na můj dotaz, proč to u nás nikdo nepoznal, mi sdělil, že v severních Čechách je díky papírenskému průmyslu silně znečištěná voda, a tak se na její dezinfekci používá více chlóru než jinde. A že má tudíž tenhle typický prstenec každá druhá pacientka. „Pacientka?“ , ptala jsem se. „Ano. Nevíme proč, ale tuhle alergii mají jenom ženské pacientky.“, vysvětlil mi pan doktor. No a nutno dodat, že já jsem v tu dobu držela odtučňovací režim bez večeří a zahánět večerní hlad mi pomáhalo právě vyčištění zubů. Takže jsem s těmi chemickými lahůdkami přicházela do styku vždy ráno a v průběhu večera ještě minimálně 2-3x...Psal se rok 1986.
S tím co dnes vím o působení chlóru a fluoru na lidské tělo nejen z knížek a přednášek paní profesorky Strunecké, ale i ze své poradenské praxe a reakcí mých klientů na tyto látky, používám pasty bez všech těchto  chemických vymožeností. Nevím, jestli je to jen náhoda, ale od té doby nemám žádné zubní kazy. A jaké tedy máme možnosti? Můžeme si buď pastu sami udělat nebo, pokud nás patlání ingrediencí rozčiluje už při pouhém pomyšlení na něj, koupit pastu bez chemických přísad již hotovou.
Pokud máme doma malé dítě, doporučuji Zubní gel Benjamínek. Jedná se o velice jemný přírodní nepěnivý gel, který působí příznivě na dásně a celou ústní dutinu díky obsahu heřmánku, měsíčku a dalších bioaktivních látek.Chrání před vznikem aftů, zubním kazem a kamenem, zklidňuje podráždění a obsažený propolis a extrakt z grapefruitových jader mají významné antibakteriální účinky. Zubní gel neobsahuje fluor a žádné syntetické či ropné deriváty. Dlouho zanechává pocit svěžesti a čistoty, neovlivňuje chuť a je zcela bezpečný při požití. I když neobsahuje syntetická sladidla ani cukr, jeho lahodnou chuť zaručují přírodní rostlinné výtažky a extrakt ze stévie. Slouží dětem pro zdraví a rodičům pro radost! Koupí tohoto výrobku navíc přispějete Nadačnímu fondu Zdeňky Žádníkové, který zlepšuje prostředí na dětských odděleních českých nemocnic.
Pro dospělé je skvělou alternativou zdravé zubní pasty Dentasalt. Přírodní nepěnivý gel, který obsahuje směs éterických olejů, sloužící k osvěžení dechu. Sůl z Mrtvého moře má výrazné antimikrobiální a tonizační účinky na sliznici ústní dutiny a dásně. Pasta je bez přídavků cukru.
Pro ty, kteří mají problémy s paradontózou bych doporučila pastu se zeleným jílem Dentilit. Tento přírodní nepěnivý gel obsahuje ultrajemný zelený jíl, který šetrně čistí zubní sklovinu, absorbuje toxické látky, vstřebává patogenní zárodky a je vhodným pomocníkem při péči o dásně a ochranu proti paradontóze. Obsažené éterické oleje  osvěží dech a mají antimikrobiální účinky. Opět nepřislazováno.
No a pokud si chcete udělat levnou a zdravou alternativu sami doma, nabídnu Vám zde recept, jak na to. Tato pasta má hned několik výhod: finanční a časová nenáročnost, je zdravá a dobře stravitelná v případě nechtěného požití, její složky dezinfikují dásně a hubí bakterie v ústech na přírodním základě (sůl a kokosový olej) a zároveň šetrně pečují o dásně (kokosový olej). Pasty se dají ochutit podle gusta každého z nás přírodním éterickým olejem (stačí pár kapek), skořicí, přírodním sladidlem stévií nebo třeba lístečky čerstvé máty.
Na výrobu domácí zubní pasty potřebujeme dvě hlavní složky - superpotraviny:
2 polévkové lžíce panenského kokosového oleje
1 čajovou lžičku keltské, himalájské nebo diamantové soli, případně soli z Mrtvého moře
Tyto suroviny smíchejte a dejte do malé uzavíratelné skleničky. Pastu připravujte v menším množství, aby Vám vydržela čerstvá. Jediným konzervačním elementem je zde sůl, která ochrání konzistenci pasty i několik týdnů, ale postupem času se mění její chuť. Pasta připravovaná třeba každý týden Vám bude lépe chutnat a můžete postupně měnit příchutě a ladit podle sebe množství jednotlivých složek.
Příchutě vytvoříme nakapáním pár kapek éterického oleje do smíchaného základu, např. jakákoli máta, vanilka, lékořice nebo heřmánek. Fantazii se meze nekladou, zvolit můžete kteroukoliv Vám příjemnou vůni. Případně přidejte lžičku skořice nebo pár lístků čerstvé máty nasekaných nadrobno. Nebojte se, sůl je dostatečně desinfikující složkou, aby zabránila pastě se zkazit. Ale kvůli změně chuti byste měli připravovat dávku cca na týdenní použití.
No a pokud máte požadavek na bílé zuby a nechcete do pusy žádné invazivní chemikálie od zubaře, doporučila bych Vám citrónový zubní prášek, který obsahuje polysacharidy houby hlívy ústřičné – glukany, které se tradičně používají při péči o dásně a sliznice dutiny ústní, lékořici, jež zdokonaluje chuťové vlastnosti receptury a prodlužuje její účinek. Třezalka dovršuje dokonalost kompozice zejména svými stahujícími účinky na dásně. Základ zubního prášku tvoří přírodní minerál, který obsahuje řadu hodnotných stopových prvků. Zubní prášek má mírné abrazivní účinky a napomáhá bělení zubů. Dá se používat i při homeopatické léčbě. A v rámci úspory času si ho můžete tak 2x týdně trochu nasypat do Vámi vyrobené nebo koupené zubní pasty a vyřešíte čištění i bělení současně.
Držím palce ve Vaší cestě ke zdravým a bílým tesákům :-)
                                                                                                                                           Vaše Lenka Pomněnka